Julgranar kan läggas prydligt vid komposten i Dalgången

Kära Grannar,
 
Tiden går snabbt och för de som har julgran i föreningen är det snart dags att kasta ut den.
Även i år så kan julgranen läggas i Dalgången men inte var som helst.
Lägg granarna prydligt bredvid trädgårdskomposten så att det är ordning i Dalgången.
Granarna flisas sedan ner under vårstädningen.
 
Med vänliga Hälsningar
Styrelsen

Visste du att:

Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner.

En julgransplundring, Knutsfest, Knutsdans eller julgransskakning är en tradition i samband med att julen tar slut, som innebär att man bland annat "klär av" och "kastar ut" julgranen och ställer undan advents- och julsakerna, vilket i Sverige ofta sker på tjugondag Knut, som infaller den 13 januari.

Under 1900-talet började tjugondag Knut att förknippas med barn och godis. Man "plundrade" julgranen på godsaker, som barnen åt upp, och annat julgranspynt. Godsakerna i julgranen bestod ursprungligen av äpplen och bakverk, senare även av (hårt) godis som polkakäppar och fyllning i smällkarameller. En annan tradition som sannolikt legat till grund för julgransplundringarna är de upptåg som förekom i bondesamhällets byar. Då sprang barn och ungdomar från stuga till stuga för att tigga mat och dryck, samtidigt som de ropade ut julen.
Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period av julfirande som inleds med första advent, och omfattar adventsveckorna, lucia, jul, nyår och trettonhelgen. Naturgranen "kastas ut", medan plastgranen, julgransfoten, adventsljusstaken och mycket annat av julpyntet ställs undan till följande jul.

Värmen inomhus brukar försämra julgranens skick och många väljer därför att kasta ut granen i förtid.När man kastar ut julgranen ska det ske enligt lokala bestämmelser. Att kasta granen på fel plats kan klassas som nedskräpning och ge böter eller fängelse.

Nyhetsarkiv

Bra länkar

Senaste nyheter